Oei, ik groei!

Als je moeder hebt mogen worden, ben je misschien wel bekend met het boek Oei, ik groei! over de 10 stappen in de mentale ontwikkeling van een baby. Voor mij werd dit een babybijbel want wat huilde mijn kleinste schatje veeI. En ik had geen idee waarom! Gelukkig legden de schrijvers uit dat dat met het zenuwstelsel en de groei van de hersenen te maken heeft. En dat groei spannend is omdat je uit het veilige bekende groeit naar meer. Naar een nieuw vermogen. Naar een nieuwe winkel waar je uit mag kiezen: wat wil ik ‘erbij’.

Inmiddels zijn onze hersenen volgroeid. Al maken je hersenen tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen aan; dat wil niet zeggen dat alles wat nieuw is meteen ook comfortabel is.

Want groei vind je alleen buiten je comfortzone

En dat hoeft er niet ver buiten te zijn; net naast het randje is er ook buiten!
Als je kijkt naar jouw aandeel in de manier waarop je kijkt, is dat ook een basis voor groei. Ben je niet tevreden met hoe jij kijkt en waarneemt: herkaderen kan alleen jij. Maak gerust fouten.

Het is goed om vaardigheden op te bouwen die verandering ondersteunen. Dus zet 1 stap om het effect te zien, daarna weer een 1e stap, daarna weer een 1e stap: zonder goed of fout. Hou alleen je doel of het plan in de gaten: de weg ernaartoe is niet belangrijk. En hou het simpel: begin met de kleinst uitvoerbare stap.

Als je aan je conditie hebt mogen werken door een kind te leren fietsen, herinner je je misschien nog wel dat je er achteraan rende met jouw hand vlak boven de capuchon zodat je als het mis ging er snel vat op had. En daar gaf je die kleine ondertussen wel het zelfvertrouwen mee dat ’ie het al helemaal zelf kon!

Bij De Mentorpraktijk werken we ook zo: je mag het zelf doen en waar je het denkt nodig te hebben, houden wij de hand vlak bij jouw capuchon.

Wij geloven niet in goed of fout. We kijken liever naar wat werkt, en wat niet. Onderwerpen benaderen we vanuit verschillende invalshoeken. Wij vertellen je niet wat er moet maar wat er kan. En we zullen je inspireren keuzes te maken die je geluk ondersteunen. Beloofd!